Διάμεσες πνευμονοπάθειες - Ίνωση

Ο όρος «διάμεσες πνευμονοπάθειες» καλύπτει μια ομάδα νοσημάτων, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργία ουλώδους ιστού (ίνωση) στον πνεύμονα. Παραδείγματα τέτοιων νοσημάτων είναι η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, η αλλεργική κυψελιδίτιδα, νοσήματα του κολλαγόνου (ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκληρόδερμα κτλ.), η σαρκοείδωση κ.α.. Διάμεση πνευμονοπάθεια μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χρόνια έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες ή ως επιπλοκή από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η πρόοδος της νόσου συνήθως είναι βραδεία, αλλά μη αναστρέψιμη. Η διάγνωση της καθορίζεται από τον ακτινολογικό έλεγχο (αξονική τομογραφία με λεπτές τομές), καθώς και από τη βιοψία (βρογχοσκοπική βιοψία ή χειρουργική). Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της νόσου σε κάθε περίπτωση.  Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, είναι καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη της.

Στην περίπτωση της ίνωσης των πνευμόνων, διαθέτουμε πλέον νέες φαρμακευτικές επιλογές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε, για περαιτέρω ενημέρωση.

c3ac92bb2416

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com