Βρογχοσκοπική Μείωση Πνευμονικού Όγκου (blvr)

Η βρογχοσκοπική μείωση πνευμονικού όγκου (Bronchoscopic lung volume reduction - BLVR) αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στις διαθέσιμες θεραπείες ασθενών με σοβαρό εμφύσημα. Η λογική της εξέτασης στηρίζεται στο ότι κατά το εμφύσημα, ο πνεύμονας καταστρέφεται και η σύσταση του «αραιώνει». Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής, είναι η υπερδιάταση του πνεύμονα σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει τις απώλειες του.  Αυτή η υπερδιάταση όταν ξεπερνά ένα όριο, δημιουργεί αδυναμία στη σωστή έκπτυξη και λειτουργία του πνεύμονα και τελικά στην έντονη δύσπνοια και αναπνευστική ανεπάρκεια. Με τη βρογχοσκοπική τοποθέτηση βαλβίδων ή άλλων υλικών (ειδικά ελατήρια, ατμός, κόλλα κ.α.), φράσσουμε τους βρόγχους που τροφοδοτούν με αέρα τα περισσότερο κατεστραμμένα πνευμονικά τμήματα, επιτυγχάνοντας την αναστολή της έκπτυξης τους, με προσφέροντας έτσι περισσότερο ζωτικό χώρο στον υγιή πνεύμονας να εκπτυχθεί και να προσφέρει αναπνευστικό έργο.

Η μέθοδος αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στη βελτίωση της δύσπνοιας, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με σοβαρό εμφύσημα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ενδείκνυται μόνο σε συγκεκριμένη υποκατηγορία ασθενών και τα κριτήρια ένταξης τους στο θεραπευτικό πρωτόκολλο πρέπει να είναι αυστηρά, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από έμπειρες επεμβατικές ομάδες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν απορίες και περαιτέρω ενημέρωση.

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com