Εύκαμπτη Βρογχοσκόπηση

Η εύκαμπτη βρογχοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική εξέταση που μας επιτρέπει να ελέγξουμε με ασφάλεια τους βρόγχους (τους αεραγωγούς). Πραγματοποιείται με το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο, ένα λεπτό σωλήνα με υψηλής τεχνολογίας, εύκαμπτες οπτικές ίνες και ίνες φωτός που μεταφέρουν την εικόνα από το εσωτερικό των βρόγχων στην οθόνη του ιατρού. Από το βρογχοσκόπιο μπορεί να προωθήσουμε τα ιατρικά εργαλεία μας (λαβίδες, βούρτσες, βελόνες), καθώς και αυλό αναρρόφησης υγρών και εκκρίσεων. Οι δυνατότητες που μας προσφέρει η εύκαμπτη βρογχοσκόπηση είναι πολλές, τόσο διαγνωστικές, όσο και θεραπευτικές.

Γιατί μπορεί να χρειαστώ βρογχοσκόπηση;

Οι ακόλουθες είναι οι πιο συχνές αιτίες:

  • Αιμόφυρτα πτύελα ή αιμόπτυση – Για την εντόπιση εστίας αιμορραγίας και περαιτέρω έλεγχος της αιτίας της.
  • Σκιά στον πνεύμονα, λήψη βιοψίας – Διάγνωση κάποιου παθολογικού ευρήματος στην ακτινογραφία θώρακα ή την αξονική τομογραφία, που μπορεί να προκαλείται από λοίμωξη, ειδική φλεγμονή ή καρκίνο.
  • Λοιμώξεις – Όταν είναι απαραίτητη η λήψη υλικών για καλλιέργεια από συγκεκριμένες περιοχές του πνεύμονα, συνήθως σε περιπτώσεις υποψίας κάποιας ειδικής λοίμωξης.
  • Aπόφραξη του αεραγωγού – Έλεγχος του αυλού των βρόγχων και δυνατότητα διάγνωσης (βιοψίες) ή αντιμετώπισης (πχ. όγκος στους βρόγχους, εισρόφηση ξένου σώματος).

Προετοιμασία για την εξέταση

Συνιστάται νηστεία από στερεά και υγρή τροφή για περίπου 8 ώρες πριν την εξέταση, καθώς και πιθανή τροποποίηση ή διακοπή όποιων φαρμάκων επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Αναλόγως την ένδειξη της εξέτασης και τις ιατρικές ανάγκες του ασθενή, η εξέταση μπορεί να γίνει με «μέθη» και τοπική αναισθησία, ή με γενική αναισθησία. Η διάρκεια της απλής εύκαμπτης βρογχοσκόπησης ποικίλει από 15’ έως και 60’.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης

Συνήθως δε θα νιώσετε κάποια σπουδαία ενόχληση μετά το τέλος της εξέτασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως αισθανθείτε για λίγη ώρα μια ήπια κυνάγχη (πονόλαιμος), βήχα ή ήπια αδυναμία, αναλόγως με την περίπτωση. Οι περισσότερες επεμβάσεις προϋποθέτουν λίγες ώρες παραμονής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο βραχείας νοσηλείας. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε νερό κανονικά περίπου 90΄ μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.  Καλό είναι να σας συνοδεύει κάποιος στην εξέταση, αφού είναι επικίνδυνο να οδηγήσετε μετά την επέμβαση λόγω της νάρκωσης. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα τα λάβετε συνήθως σε 3-5 ημέρες. Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε, για τυχόν απορίες  και περαιτέρω ενημέρωση.

Λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

  • Επιτρέπεται ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ πριν την εξέταση. Κατόπιν παραμένετε νηστικοί (όχι φαγητό ή νερό).
  • Συζητήστε τη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε με τον ιατρό σας πριν την εξέταση.
  • Αν καπνίζετε, αποφύγετε το κάπνισμα την ημέρα της εξέτασης.
  • Μετά από την εξέταση, επιτρέπεται η σίτιση (φαγητό, νερό), σε περίπου 90΄.
  • Δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε μετά την εξέταση, χρειάζεστε κάποιον συνοδό που θα σας μεταφέρει στο σπίτι.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν απορίες και περαιτέρω ενημέρωση.

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com