Μελέτη Ύπνου

Οι άπνοιες κατά τον ύπνο είναι ένα πολύ συχνό και εν δυνάμει σημαντικό πρόβλημα, που συχνά συνοδεύει το έντονο ροχαλητό.

Ως άπνοια στον ύπνο, ορίζουμε οποιαδήποτε διακοπή της αναπνοής για 10 ή και περισσότερα δευτερόλεπτα. Όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζονται περισσότερες από 10 άπνοιες, τότε μιλάμε για το σύνδρομο υπνικής άπνοιας.Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του, μπορεί να έχει άμεσα και ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου και να αποτελέσει τη βάση για τη συνολική βελτίωση της υγείας του. Αυτό διότι, κατά τη διάρκεια των απνοιών η στάθμη του οξυγόνου στον οργανισμό πέφτει, με αποτέλεσμα να κουράζεται η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και κατ’ επέκταση ολόκληρος ο οργανισμός. Άμεσο αποτέλεσμα είναι το αίσθημα κόπωσης του ασθενή την επόμενη ημέρα, η ημερήσια υπνηλία, η αδυναμία συγκέντρωσης κ.ο.κ.. Στην πορεία του χρόνου, τα προβλήματα είναι εν δυνάμει μεγαλύτερα και μπορεί να αφορούν μεταβολικές παθήσεις (αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία), καρδιοπάθειες, αγγειοπάθειες κ.ο.κ.. Αξίζει να αναφερθεί, ότι μια ιδιαίτερα σοβαρή εκδήλωση του συνδρόμου αποτελεί ο ακούσιος ύπνος κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Άλλωστε, υπάρχει νόμος σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη για σχετικό έλεγχο σε επαγγελματίες οδηγούς πριν τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης (ΦΕΚ 2734/Β/16-12-2015).

Η διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται με ειδική μελέτη ύπνου. Η μελέτη προϋποθέτει  την απλή σύνδεση με ειδικά μηχανήματα για ένα βράδυ μέσω καλωδίων, που καταγράφουν πληροφορίες για βασικές ζωτικές λειτουργίες μας (πχ. καρδιά, αναπνοή, εγκεφαλικά κύματα -- πολυσωματοκαταγραφική μελέτη).  Αναλόγως των αποτελεσμάτων, αποφασίζεται ο περαιτέρω έλεγχος και οι δυνατότητες αντιμετώπισης.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν απορίες και περαιτέρω ενημέρωση.

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com