Σαρκοείδωση

Η σαρκοείδωση είναι μια αγνώστου αιτιολογίας, πιθανότατα αυτοάνοση διαταραχή, πoυ συνοδεύεται από παρουσία κoκκιωμάτων (τμήματα συνδετικού ιστού) σε ένα ή περισσότερα όργανα. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει σχεδόν όλα τα όργανα τoυ σώματος και κυριότερα τους πνεύμονες, τους αδένες τoυ μεσoθωρακίoυ, το σπλήνα και το δέρμα. Στον πνεύμονα, τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και ποικίλουν σε βαρύτητα ανάλογα από το στάδιο της νόσου.

Η διάγνωση της πνευμονικής σαρκοείδωσης πραγματοποιείται συνήθως με εύκαμπτη βρογχοσκόπηση. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση κορτιζόνης, χωρίς να είναι όμως πάντα απαραίτητη, μιας και η νόσος μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος της έκτασης και του σταδίου της νόσου, ώστε να αποφευχθούν εν δυνάμει σοβαρές επιπλοκές τόσο από τους πνεύμονες, όσο και από τα άλλα όργανα (καρδιά, μάτια, νεφροί κτλ.).

Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε, για περαιτέρω ενημέρωση.

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com