Βρογχοσκόπηση - Διάγνωση βλαβών στην περιφέρεια του πνεύμονα (Καθοδηγούμενη Βρογχοσκόπηση | Navigation bronchoscopy)

Ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σύγχρονη Επεμβατική Βρογχοσκόπηση, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση βλαβών που βρίσκονται στην περιφέρεια του πνεύμονα και είναι ύποπτες για καρκίνο. Η παρακέντηση στον αξονική τομογράφο, παραμένει πολύ χρήσιμη τεχνική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε άλλες όμως η πιθανότητα επιτυχίας είναι χαμηλή με υψηλή την πιθανότητα επιπλοκών (αιμορραγία, πνευμοθώρακας).  Οι κλασικές (συμβατικές) τεχνικές βρογχοσκόπησης, συνήθως δεν έχουν σημαντική διαγνωστική αξία. Για τον λόγο αυτόν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχουν δημιουργηθεί νέες τεχνικές και μέθοδοι, που αυξάνουν σημαντικά τις επιλογές μας για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

  • Βρογχοσκόπηση με σύστημα πλοήγησης (Virtual navigation bronchoscopy): Πρόκειται για ένα σύστημα που θυμίζει την τεχνολογία του GPS που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο μας. Στηρίζεται σε ένα σύγχρονο λογισμικό που αναλύει μιας υψηλής ανάλυσης αξονική τομογραφία θώρακος. Κατόπιν δημιουργεί μια 3D απεικόνιση (βρογχοσκόπηση εικονικής πραγματικότητας) που ουσιαστικά υποδεικνύει το βρογχικό «μονοπάτι» που οδηγεί στη βλάβη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα βέλτιστου σχεδιασμού της εξέτασης μας, καθώς και real-time καθοδήγηση την ώρα της εξέτασης. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα virtual navigation bronchoscopy που διατίθεται στη χώρα μας.
  • Βρογχοσκόπηση με καθετήρα υπερήχων (radial EBUS): O καθετήρας EBUS είναι ένας ειδικός, εύκαμπτος, υπερ-λεπτός καθετήρας που στο άκρο του φέρει μια περιστρεφόμενη κεφαλή υπερήχων. Ο καθετήρας προωθείται μέσα από το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο και μας δίνει τη δυνατότητα για άμεση εντόπιση της βλάβης και τη στοχευμένη λήψη βιοψίας.
  • Βρογχοσκόπηση με ακτινοσκοπική καθοδήγηση: Η ακτινοσκόπηση είναι μια ακτινολογική μέθοδος, που προσφέρει ζωντανή απεικόνιση του πνεύμονα και των εργαλείων μας την ώρα της βρογχοσκόπησης. Έτσι, μπορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια να προσεγγίσουμε το στόχο μας και να πάρουμε βιοψίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βέλτιστα αποτελέσματα έχει φανεί πως δεν τα προσφέρει κάποια τεχνική ξεχωριστά, αλλά η συνδυασμένη εφαρμογή τους.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν απορίες και περαιτέρω ενημέρωση.

Navigation bronchoscopy

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com