Σύνδρομο Απνοιών κατά τον ύπνο

Ως άπνοια στον ύπνο, ορίζουμε οποιαδήποτε διακοπή της αναπνοής για 10 ή και περισσότερα δευτερόλεπτα. Όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζονται περισσότερες από 10 άπνοιες, τότε μιλάμε για το σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Συχνά, το σύνδρομο συνοδεύει το έντονο ροχαλητό.

Κατά τη διάρκεια των απνοιών η στάθμη του οξυγόνου στον οργανισμό πέφτει, με αποτέλεσμα να κουράζεται η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και κατ’ επέκταση ολόκληρος ο οργανισμός. Άμεσο αποτέλεσμα είναι το αίσθημα κόπωσης του ασθενή την επόμενη ημέρα, η ημερήσια υπνηλία, η αδυναμία συγκέντρωσης κ.ο.κ.. Στην πορεία του χρόνου, τα προβλήματα είναι εν δυνάμει μεγαλύτερα και μπορεί να αφορούν μεταβολικές παθήσεις (αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία), καρδιοπάθειες, αγγειοπάθειες κ.ο.κ.. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του, μπορεί να έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου και να αποτελέσει τη βάση για τη συνολική βελτίωση της υγείας του.

Ιδιαίτερα σοβαρή εκδήλωση του συνδρόμου αποτελεί ο ακούσιος ύπνος κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Για αυτόν το λόγο, θεωρείται υποχρεωτικός δια νόμου, ο έλεγχος σε επαγγελματίες οδηγούς πριν τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης (ΦΕΚ 2734/Β/16-12-2015).

Η διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται με ειδική μελέτη ύπνου. Ο ασθενής συνδέεται με ειδικά μηχανήματα για ένα βράδυ, που καταγράφουν πληροφορίες για βασικές ζωτικές λειτουργίες μας (πχ. καρδιά, αναπνοή, εγκεφαλικά κύματα -- πολυσωματοκαταγραφική μελέτη). Αναλόγως των αποτελεσμάτων, αποφασίζεται ο περαιτέρω έλεγχος και οι δυνατότητες αντιμετώπισης.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε, για περαιτέρω ενημέρωση.

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com