Βρογχοσκόπηση - Διαβρογχική παρακέντηση με Υπέρηχο

Tι είναι η εξέταση EBUS-TBNA (Endobronchial Ultrasound-Guided Transbronchial Needle Aspiration);

H εξέταση EBUS-TBNA, αποτελεί μια ειδική ενδοσκοπική τεχνική που μας δίνει τη δυνατότητα να παρακεντήσουμε βλάβες (λεμφαδένες, όγκους κτλ.) που βρίσκονται πίσω από το τοίχωμα του βρόγχου ή του οισοφάγου.

Πραγματοποιείται με ένα ειδικό βρογχοσκόπιο που προωθείται από το στόμα με γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί 30΄ – 60΄. Στο άκρο του βρογχοσκοπίου είναι τοποθετημένη μια κεφαλή υπερήχων που επιτρέπει στον ιατρό να εντοπίσει ακόμα και μικρού μεγέθους βλάβες και να τις ξεχωρίσει από τα παρακείμενα αγγεία, ώστε για να πραγματοποιήσει βιοψία (με ειδική βελόνη)  υπό άμεση επισκόπηση.  Αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο στη σύγχρονη πνευμονολογία, που τα τελευταία χρόνια άλλαξε πλήρως τα δεδομένα στη διάγνωση βλαβών του μεσοθωρακίου (ανατομικός χώρος ανάμεσα στους δύο πνεύμονες) και στη σταδιοποίηση (έλεγχος της έκτασης) του καρκίνου του πνεύμονα. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της σταδιοποίησης του καρκίνου του πνεύμονα, αποτελεί απαραίτητη εξέταση στις περισσότερες των περιπτώσεων πριν από τη χειρουργική ή ογκολογική αντιμετώπιση.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν απορίες και περαιτέρω ενημέρωση.

Meet the Expert

Ο Δρ. Νικόλαος Χ. Κουφός είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, εξειδικευμένος στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας. Έλαβε την Ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Αθηνών.Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας - Βρογχοσκόπησης. Κατέχει την άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Αμερική και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έρευνα στους ανοσολογικούς και αγγειογενετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου πνεύμονα.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στις τεχνικές της εύκαμπτης βρογχοσκόπησης από τη Bronchoscopy International™ και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαίδευσης Επεμβατικής Πνευμονολογίας (Hellenic Training Association of Interventional Pulmonology, HTA-IP), με αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό, και επιστημονικό έργο. Ενεργό μέλος των αντίστοιχων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Εταιρειών, με συμμετοχή σε διεθνή Συνέδρια, καθώς και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Δείτε περισσότερα
koufosTR

Επικοινωνήστε μαζί μας

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com